Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Om KunskapsPorten

KunskapsPorten grundades 2007 av Joakim Ollén och Erik Selin och hade ursprungligen sitt säte i Göteborg.

Bolaget, som kan beskrivas som ett samhällsbyggarföretag, har från start haft en strategisk inriktning på profilfastigheter.

De fastigheter Kunskapsporten förvärvar eller bygger och förvaltar kännetecknas alltså av en tydlig profil. Detta kan komma till uttryck genom byggnadens karaktär, som exempelvis sportarenor, badhus eller skolbyggnader. Att förvärva och utveckla, eller bygga, sådana hus innebär att kunskap om verksamheten och hur lokalstrukturen bäst kan stödja verksamheten är en avsevärd fördel. 

Vi i Kunskapsporten har byggt upp ett kunnande kring lärande lokaler som gör att vi med stor entusiasm går in i projekt avseende nya skolbyggnader eller andra lärande lokaler. När det gäller förskolor har vi ambitionen att skapa de bästa lokalerna i Sverige. Men vi har också lokaler för alla andra åldrar och kategorier.

Några av Malmös vackraste och finaste förskolor och den mycket välrenommerade Skurups Folkhögskola kan tjäna som exempel.

För friskvårdsfastigheter, badhus, SPA, gym och liknande har vi en speciell modell som innebär att vi inte bara bygger och äger sådana fastigheter, vi driver också verksamheten själva. Ett klassiskt problem när det gäller exempelvis badhus har varit att verksamhetsansvar och ansvaret för husen har varit alldeles för uppdelat och lett till att många svenska badhus, förmodligen de allra flesta, har haft eftersatt underhåll. Genom att hålla ihop ansvaret för hus och verksamhet är det vår idé att ständigt ha fokus på en bra miljö, spännande upplevelser och bra service för våra kunder! Dessutom erbjuder vi med den denna modell en möjlighet för kommuner att genom funktionsupphandling eller OPP (offentligt – privat – partnerskap) slippa ta ansvaret för anläggningar som inrymmer så mycket utöver det kommunala uppdraget. En kommun ska ju t.ex inte driva gym eller SPA.

För oss kan en profilfastighet också vara en ”vanlig” byggnad med stor flexibilitet men där verksamhetens innehåll har en tydlig karaktär, såsom teknikparker, hus för undervisning och forskning eller profilerat boende. 

Norra Station I Hässleholm är ett fint exempel på flexibla kontorshus som kan användas både för utbildning, konferens, service och kunskapsintensiva företag och offentliga verksamheter. 

Polishuset i Simrishamn inrymmer både delar av den kommunala förvaltningen och är på väg att omvandlas till en modern polisstation – allt i ett flexibelt hus som alltså kan inrymma mycket specialiserad verksamhet.

Tidigt i bolagets korta historia kom fokus att bli på Skåne – även om vårt första hus är det Kristinehamns Arena, en superfin anläggning för både fotboll, arrangemang, bad och gym.

I Skåne har vi etablerat oss i 7 kommuner och vårt huvudkontor flyttade vi 2012 till Malmö.